Tips Aleksandr Poesjkin (1799-1837)

Werk van Aleksandr Poesjkin

Hans Boland: Russische zon - Over Poesjkin
Poesjkins levensverhaal wordt verteld vanuit vijf perspectieven: geboorte, liefde, vriendschap, politiek en dood. Het zijn vijf wandelingen door een spectaculair leven met zeventig gedichten als leidraad.
Bestellen

Aleksandr Poesjkin: Jevgeni Onegin - Roman in verzen (1832)
Jevgeni Onegin is een verveelde dandy die zijn tijd verdoet op bals, concerten en feestjes. Als hij verhuist naar het platteland ontmoet hij Tatjana, een verlegen en stil meisje dat al snel verliefd wordt op de flamboyante Onegin. Hij wijst haar af, duelleert met haar zwager, en maakt een grote reis door Rusland. Jaren later ontmoet hij Tatjana weer. En dan zijn de rollen opeens omgedraaid: Onegin valt als een blok voor haar, maar zij weigert op zijn avances in te gaan.
Bestellen

Aleksander Poesjkin: De kapiteinsdochter (1836)
Oost-Rusland, ca. 1770. De Russische luitenant Grinjow belandt in een door opstandelingen ingenomen vesting, waarin ook de garnizoenscommandant en zijn dochter gevangen zijn gezet. Leider van de boerenopstand Poegatsjov laat Grinjow leven. Grinjow probeert vervolgens de commandant en zijn dochter te bevrijden. Bondige roman.
Bestellen

  Aleksandr Poesjkin: De Mozart van Poesjkin (1830)
Bundeling van twee van Poesjkins 'kleine tragediën' over Wolfgang Amadeus Mozart: het verhaal Mozart en Salieri en het verhaal De stenen gast. 'Mozart en Salieri inspireerde Milos Forman tot zijn met 8 Oscars bekroonde film Amadeus. En voor Poesjkin was Mozarts Don Giovanni een belangrijke inspiratiebron voor het verhaal De stenen gast. Dit boek bevat behalve de Nederlandse tekst ook het Russisch origineel.
Bestellen

Boeken over Aleksandr Poesjkin