Tips Rusland actueel

Boek Jonathan Holslag: 'De kracht van het paradijs'.

Jonathan Holslag: De kracht van het paradijs (2014)
De naoorlogse economische geschiedenis van Europa. Een episch verhaal over onze drang naar welvaart en de manier waarop we het noorden zijn kwijtgeraakt. Tegenover het haarscherpe, onstellende portret van een continent met een kapseizende economie, plaats Holslag de mogelijkheid van een nieuwe renaissance.
Bestellen

Gabriele Krone-Schmalz: Rusland begrijpen (2015)
Duitstalig. Over de strijd om de Oekraïne en de arrogantie van het Westen. 'Het is de moeite waard om te luisteren naar de woorden van Gabriele Krone-Schmalz. Ze bedrijft integere journalistiek, zonder welke transparantie (Glasnost) en democratie niet zouden kunnen bestaan', aldus Mikhail Gorbatsjov.
Bestellen

Moet het westen de banden aanhalen met Poetins Rusland? Een debat met Ann Applebaum, Garry Kasparov (contra) en Stephen Cohen, Vladimir Pozner (pro)
Rusland en haar president Poetin verdelen de geesten in het Westen als nooit tevoren. De ouderwetse Rusland-haat is teruggekeerd in de media en politiek. De redenen daarvoor lijken eenvoudig: Ruslands bemoeienis met haar directe buurlanden. Maar is alles zo eenvoudig? Stellen we het niet te eenvoudig voor en welke eigen belangen zetten we op het spel door de relatie met Rusland op scherp te zetten?
Bestellen

Boek Alexander Rahr: 'Der kalte Freund'. 

Alexander Rahr: Der kalte Freund (2011)
Duitstalig. Analyse van de verhoudingen tussen Rusland en het Westen. Stelt vragen aan de orde als: Hoe afhankelijk is het Westen van Rusland? Wie heeft het in Rusland daadwerkelijk voor het zeggen? Is Rusland een energiesupermacht? Hoe lucratief is de Russische markt? Wat vinden de Russen zelf? Wordt Rusland weer een echt imperium? 
Bestellen

Angela Stent: Het Rusland van Poetin - Rusland tegen het westen (2019)
Hoogleraar Bestuurskunde en hoofd van de faculteit voor Euraziatische, Russische en Oost-Europese Studies van Georgetown University, gaat in op het complexe verleden van Rusland en de banden die Rusland heeft met landen als de VS, China en Oekraïne. Ze schetst een gedetailleerd beeld van de positie die Russen zichzelf en hun land toebedelen na de Koude Oorlog.
Bestellen
Boek Angela E. Stent: 'The Limits of Partnership'.  Angela E. Stent: The Limits of Partnership (2015)
Engelstalig. Over de relaties tussen Amerika en Rusland in de 21ste eeuw. 
Bestellen

Luc De Vos en Jean-Michel Sterkendries: De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog (2010)
'In dit boek doen twee professoren aan de Belgische Koninklijke Militaire School een verdienstelijke poging om de verhoudingen tussen politieke macht en territorium vanaf 1945 in kaart te brengen. De ingewikkelde relaties en conflicten tussen staten en ideologische invloedssferen worden helder, neutraal en evenwichtig beschreven. Alle denkbare grote conflicten wereldwijd komen aan bod', redactie Vlabin-VBC.
Bestellen

Pieter Waterdrinker: De correspondent (2014)
Pieter Waterdrinker vestigde zich in 1996 in Rusland, en woont sindsdien afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Al vele jaren bereist hij het Russische rijk tot in zijn verste uithoeken. In De correspondent verhaalt hij over zijn leven in het moderne Rusland. 
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u over dit onderwerp. Kijk ook eens bij onze tips voor: