Baltische Landen (7-daagse vlieg-busreis)

Routekaart van de reis naar Estland, Letland en Litouwen.Heuvel van de Kruisen, Siauliai. / Foto:© 2014 Trijnie Duut.De Alexander Nevskikathedraal in Talinn. / Foto: © Diego Delso, Wikimedia Commons, License CC-BY-SA 3.0.De Virupoort in Talinn. / Foto: © Augustus 2012 Maigi.Michael Eisenstein (1867-1921) is de architect van dit fraaie art-nouveaupand in Riga. / Foto: © 2014 Trijnie Duut.Het Vrijheidsmonument in Riga herdenkt de gesneuvelde Letse soldaten in de Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1920). / Foto: © 2014 Trijnie Duut.

Estland – Letland – Litouwen

Eeuwenlang waren Estland, Letland en Litouwen speelbal van diverse overheersers. Slechts een korte periode, van 1920 tot 1940, waren de landen onafhankelijk. Sinds 1990 zijn ze dat opnieuw en in 2004 traden ze toe tot de Europese Unie. De Baltische landen hebben elk een eigen geschiedenis. De Esten oriënteerden zich vanouds op Finland en Zweden, de Letten op Duitsland en de Litouwers op Polen. Dit is zowel aan het stedenschoon als op culinair gebied goed te merken. 

Vilnius

In de Litouwse hoofdstad Vilnius vindt u orthodoxe kerken uit de tsarentijd. De stad heeft ook een immense joodse erfenis, uit de tijd dat Vilnius als het Litouwse Jeruzalem bekend stond. De talloze barokke kerken en paleizen getuigen van een Gouden Eeuw, toen Vilnius de hoofdstad was van de Pools-Litouwse Unie.

Hanzesteden Tallinn en Riga

De Letse hoofdstad Riga, eveneens een Hanzestad, stond tot 1940 bekend als het mondaine 'Parijs van het Oosten'. Tegenwoordig is de stad vooral bekend om zijn art nouveau-erfgoed, dat in zijn oude luister is hersteld. De schilderachtige Hanzestad Talllinn, hoofdstad van Estland, was in de Sovjettijd een geliefde vakantiebestemming. De stadsmuren en torens vormen het best bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingsstelsel van Europa.

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag.

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze reis vonden? Kijk dan bij Reacties op de Vliegreis Baltische Landen.

Boekentips

Wilt u zich verder verdiepen in wat u deze reis gaat zien of heeft gezien? Bekijk dan de lijst met boekentips die de Rusland & Oost-Europa Academie speicaal voor deze reis heeft gemaakt.