Cursus: Russische cultuurgeschiedenis (Cursusduur: 4 colleges)


'Catharina de Grote' (1763), Fyodor Rokotov, olieverf op doek, Treyakovgalerij, Moskou.'Portret van Anton Tsjechov', 1898 / Osip Braz (1873-1936) / Tretyakovgalerij, Moskou.Tsaar Nicolaas II en zijn gezin in 1913.

Rusland door de eeuwen heen

Deze cursus geeft een overzicht van de Russische cultuurgeschiedenis. Het begrip 'Russische ziel' is daar onlosmakelijk mee verbonden. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? En hoe staat het met collectieve normen en waarden? Met vrijheid, democratie en privacy?

Peter en Catharina de Grote

Peter de Grote verblijft tijdens zijn tienerjaren anderhalf jaar in Nederland. Terug in Rusland voert hij vele hervormingen door en sticht de stad Sint-Petersburg. Voor Catharina de Grote is hij een bron van inspiratie. Als verlicht despoot zwaait zij de scepter over het 18e-eeuwse Rusland. Ze verzamelt veel kunst en weet net als Peter de Grote Rusland in de Europese politiek te laten gelden.

Grote schrijvers en componisten

Ook in de 19e eeuw staat de Russische cultuur in hoog aanzien. Schrijvers als Poesjkin, Toergenev, Dostojevski en Tolstoj. Componisten als Glinka, Tsjaikovski en Moessorgski. Het zijn slechts enkele namen uit de rijke Russische cultuurgeschiedenis.

De Romanovs

Een cultuurgeschiedenis van Rusland is niet compleet zonder stil te staan bij de Romanovs. Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden. Haar broer, Nicolaas I, is tsaar van Rusland. Maar de Romanovs hebben het niet gemakkelijk. Denk aan tsaar Nicolaas II, Alexandra en Raspoetin. De laatste tsarenfamilie wordt in 1918 vermoord.

Programma

  • les 1: De Russische ziel en Russische normen en waarden
  • les 2: Peter de Grote en Catharina de Grote
  • les 3: Russische cultuurgeschiedenis: de 19e eeuw
  • les 4: Van Romanov tot Oranje Nassau en het einde van het Russische keizerrijk

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Russische cultuurgeschiedenis? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze cursus heeft gemaakt.