Cursus: Russische literatuur en muziek (Cursusduur: 4 colleges)

Vasily Tropinin (1776 - 1857) / 'Portret van Alexander Poesjkin', 1827.Ilja Repin (1844-1930) / ‘Portret van de componist Michael Glinka', 1887 / Tretjakovgalerij, Moskou.Osip Braz (1873-1936) / 'Portret van Anton Tsjechov', 1898 / Tretyakovgalerij, Moskou.Ilja Repin (1844-1930) / 'Portret van M.P. Moessorgski', 1881. / Tretyakovgalerij, Moskou.

 

'Muziek is de stenografie van de emotie.'
Leo Tolstoj (1828-1910), Russisch schrijver


Vier keer genieten van de crème de la crème van de Russische literatuur en muziek onder de bezielende leiding van Marie-Thérèse ter Haar.

Literatuur

De cursus begint in de 18e eeuw met het werk van de beroemde dichter Alexander Poesjkin. Ieder Russisch kind kan zonder moeite een gedicht van hem uit het hoofd opzeggen. Vervolgens wordt de 19e eeuw behandeld aan de hand van de levens en werken van Toergenev, Tolstoi en Dostojevski. 

Muziek

De Russische muziek ontwikkelde zich in nauwe samenhang met de 19e-eeuwse literatuur. Er is aandacht voor onder andere het leven en werk van Tsjaikovski en zijn vijf rivalen van zogenoemde Het Machtige Hoopje.

Programma

 • les 1: Literatuur: Alexander Poesjkin
           Muziek: Michael Glinka
 • les 2: Literatuur: Leo Tolstoj
           Muziek: Peter Iljitsj Tsjaikovski
 • les 3: Literatuur: Fjodor Dostojevski
           Muziek: Modest Moessorgski
 • les 4: Literatuur: Anton Tsjechov
           Muziek: Sergej Rachmaninov

Docent

Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Russische literatuur en muziek? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld.