Tips Russische literatuur en muziek

  Isaiah Berlin: Russian Thinkers (2008)
Scherpzinnig relaas over het Russische denken en de Russische cultuur. Berlin gaat uitgebreid in in de impact van schrijvers en filosofen op Rusland en zijn cultuur. Hij behandelt o.m. Leo Tolstoj, Alexander Herzen, Michael Bakoenin, Ivan Toergenjev en Vissarion Belinsky. Engelstalig.
Bestellen

Michel Krielaars: Een onbekende vriend - De mooiste verhalen uit de Russische literatuur, gekozen en ingeleid door Michel Krielaars (2018)
Selectie (onbekende) hoogtepunten uit de Russische 19e- en 20e-eeuwse literatuur van de voormalig Ruslandcorrespondent en chef-redacteur van NRC Handelsblad. In een bevlogen voorwoord laat Krielaars zien waarom hij juist deze verhalen van het stof ontdoet en hoe hij onbekende pareltjes heeft opgedoken.
Bestellen

Karel van het Reve: 'Geschiedenis van de Russische literatuur: Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov'.

Karel van het Reve: Geschiedenis van de Russische literatuur - Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov (2014)
Nieuwe editie van het magnum opus van Karel van het Reve. Josine Driessen van het Reve en Hella Rottenberg doken de archieven van Petersburg en Moskou in op zoek naar bijzonder beeldmateriaal van Russische auteurs. Het heeft geresulteerd in een aantrekkelijk boek dat niemand zal willen missen.
Bestellen

  Emmanuel Waegemans: Geschiedenis van de literatuur in Rusland (2016)
Het standaardwerk over de Russische literatuur, over de belangrijkste auteurs, stromingen en genres, tegen de achtergrond van het politieke, culturele en ideologische leven in Rusland. In de portretten van de grote 19e-eeuwse Russische schrijvers (Poesjkin, Gogol, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoj) geeft Emmanuel Waegemans een genuanceerd beeld van hun leven en werk, de manier waarop ze door tijdgenoten werden gelezen en de hartstochten die ze ook nu nog oproepen. Voor de twintigste eeuw schetst de auteur de Sovjetliteratuur van het socialistisch realisme, en de literatuur van de emigratie van de in de Sovjetunie verboden samizdat en de perestrojka (sinds 1985) tot het einde van het communistische tijdperk en de nasleep ervan.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer boekentips voor u! Wilt u zich in Russische schrijvers of componisten verdiepen, kijk dan eens bij de volgende boekentips: