Lezing: Oezbekistan en Kirgistan ten tijde van de USSR tot en met het heden

Kinderen in Oezbekistan. / Foto: © 2006 Atilin. Souvenirkraam in Oezbekistan. / Foto: © 2011 Jean-Pierre Dalbéra, Parijs, Frankrijk. National Historisch Museum, Bisjkek. / Foto: © 2005 Hux.

'Een leider is pas gelukkig als zijn volk gelukkig is.'
Djzengis Khan (ca. 1162-1227), Mongools heerser

Oezbekistan en het communisme

Hoe was het dagelijkse leven van de miljoenen Centraal Aziatische volkeren in de communistische tijd? Werden de van oudsher Islamitische Oezbeken en Kirgiezen door Stalin vervolgd? Hoe was hun cultureel leven ten tijde van Brezjnev en Gorbatsjov? Wat betekende het onderwijs voor de moslims?

Oezbekistan en de huidige tijd

Aan de orde komen vragen als: Welke mogelijkheden hebben Oezbekistan en Kirgizstan aan de Nieuwe Zijderoute? Wat betekenen China en Rusland voor deze landen? Hoeveel culturele kunstschatten kan ons het hedendaagse Oezbekistan bieden en hoeveel ongekend en ongerept natuurschoon biedt ons Kirgizstan?

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in de Oezbekistan? Bekijk dan de lijst met lees- & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

{details}

Praktisch

Datum: 
Tijd:  uur  (deur Academie open 20 min. voor aanvang) 
Locatie: {map 19}Rusland  & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-

NB: Dit is een combinatie van lezing en reisinformatie. De lezing duurt van 16.00-17.00 uur. Aansluitend geeft Marie-Thérèse ter Haar van 17.00-18.00 uur reisinformatie over Oezbekistan en Kirgistan.


{signup505}Aanmelden 3 feb 2018{/signup}

 

{/details}

Alexander Münninghoff

tekst

 

Bibliografie

 

Artikelen

 

Video

Lezing: Van Boedapest naar Boekarest rond 1900 - Historie, kunst en architectuur

De (voormalige) Postspaarbank in Boedapest van Ödön Lechner. / Foto: © Wolfgang Meinhart, Hamburg.Het Vissersbastion in Boedapest, ontworpen door Frigyes Schulek. / Foto: © Karelj.Pécs, Zsolnayfontein. / Foto: © Váradi Zsolt.  

Hongarije en Roemenië

De weg van Boedapest naar Boekarest is een klein stukje op de kaart van Europa (ca. 840 km), maar rijk aan historie en unieke architectuur. De weg loopt door het hart van het oude Europa, waar zich rond 1900 grote veranderingen voltrokken. Technologische en industriële ontwikkelingen hadden maatschappelijke verschuivingen tot gevolg en er ontstonden nieuwe machtsverhoudingen. Zo werden door het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk letterlijk en figuurlijk grenzen verlegd die tot op de dag van vandaag spanningen veroorzaken, bijvoorbeeld tussen Hongarije en Roemenië. Het zijn dan wel buurlanden, maar ze verschillen meer dan veel mensen denken. De ontstaansgeschiedenis van beide landen is anders, hun religieuze achtergrond verschilt en de natiestaten, zoals ze eind 19e eeuw werden gecreëerd, vormen de basis voor uiteenlopende nationalistische gevoelens die tot in onze 21ste eeuw worden gekoesterd.

Kunst en architectuur rond 1900

In de lezing bekijken we hoe het ‘nieuwe’ Hongarije en Roemenië zichzelf zagen rond 1900 en wat we daarvan kunnen terugvinden in de kunst en architectuur van die periode. Wat betekenden de conservatieve bouwstijlen als classicisme en neo-gotiek binnen de historische context van deze landen, en wat was de plaats van de avant-garde architectuur als Art Deco en Jugendstil.  De visie van originele, veelzijdige architecten en vormgevers als Odön Lechner en Károly Kós is overal langs de route van Boedapest naar Boekarest terug te vinden, net als de kleurige keramiek van Vilmos Zsolnay.

Spreker

Kunsthistorica drs. Monique Stommel.

{details}

Praktisch

Datum: 
Tijd: 
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-
{/details}
{request}Aanvragen{/request}

Themadagen Rusland & Oost-Europa Academie

De Kerk van de Verlosser op het Bloed is gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II om het leven is gebracht. / © 2015 NoPlayerUfa.Vladimir Poetin en Barack Obama, 29 september 2015. / © Foto: www.kremlin.ru.Nicaise de Keyser(1813-1887) / 'Portret van grootvorstin Anna Paulovna', 1850 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Ilja Repin (1844-1930) / 'Portret van Leo Tolstoj', 1887. / Tretjakovgalerij, Moskou. Bronzen standbeeld van prins Vladimir op de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. / Foto: © 2016 Trijnie Duut.

Overzicht themadagen (lezingen apart te boeken)

Twee lezingen op één dag, met voldoende ruimte om tussen de middag op eigen gelegenheid heerlijk te lunchen in een van de vele restaurants aan de Rijnkade of elders in de gezellige Arnhemse binnenstad. De lezingen worden als aparte lezingen aangeboden, dus als u beide lezingen wilt bijwonen, moet u zich voor beide lezingen inschrijven.

2018

Themadag: Rusland en zijn grenslanden

Themadag: Russische presidenten

Themadag: Rusland en het Westen

Themadag: Sterke vrouwen

Themadag: Rusland en zijn grenslanden

Themadag: Russische presidenten

Themadag: Rusland en het Westen

Themadag: Russische literatuur & muziek  1

Themadag: Rusland en zijn grenslanden

Themadag: Russische presidenten

Praktisch

Aanmelden voor een lezing: Klik op de titel van de betreffende lezing. Op de vervolgpagina vindt u meer informatie over de inhoud van de lezing en de aanmeldbutton. Om teleurstellingen te voorkomen, is vooraf aanmelden verplicht.

NB: Deur Academie open 20 min. voor aanvang.

   

Lezing: Russische literatuur & muziek – Tsjechov & Rachmaninov


Osip Braz (1873-1936) / 'Portret van Anton Tsjechov', 1898 /  Tretyakovgalerij, Moskou. Sergej Rachmaninov op een foto van Kubey Rembrandt, 1921. Standbeeld voor Rachmaninov in zijn geboorteplaats Novgorod. / Foto: © or	Нелли.

 'Uiteindelijk zegeviert de waarheid, maar dat is niet waar.'
Anton Pavlovitsj Tsjechov (1960-1904), Russisch schrijver

Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904)

'De meester van het korte verhaal', die titel verdient Anton Tsjechov zeker. 58 schreef hij er en allemaal blinken ze uit in psychologische diepgang. Zijn verzamelde verhalen zijn opgenomen op de door de Zweedse Academie samengestelde lijst met belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur. 

Ook als maatschappijkritisch toneelschrijver maakt Tsjechov naam met werken als De Meeuw, Oom Wanja, De drie zusters en De kersentuin.

Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov (1873-1943)

Rachmaninov wordt geboren in Novgorod. Als student op het conservatorium van Moskou componeert hij al zijn eerste pianoconcert. Er zouden nog ca. 170 composities volgen. Rachmaninov was niet alleen componist, maar ook uit een uitstekend pianist en dirigent. Hij werkte o.m. als dirigent van het Bolsjoitheater. Na de revolutie van 1917 vluchtte Rachmaninov naar de VS, waar hij in 1943 stierf. 

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in Tjechov en Rachmaninov? Bekijk dan de lijst met lees- en kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze lezing heeft gemaakt.

MuziekLuister naar:

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar

{details}

Praktisch

Datum: 
Tijd:  (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: {map19}Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem{/map}
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 15,-

{/details}{request}Aanvragen{/request}